Rubrieken
Zoeken
Vinden: Categorie: Plaats: Binnen:

Trefwoord

Specifieer Rubriek

Stad/Provincie, of Postcode

Kilometers

Het Dolhuys Haarlem

Het Dolhuys Haarlem

Het Dolhuys Haarlem

Schotersingel 2
Haarlem, 2021 GE


Telefoon: 023 - 541 06 70

Het Dolhuys te Haarlem is een museum in een voormalig dolhuis dat dateert uit 1320. Hier woonden in vroeger tijden dollen (krankzinnigen), leprozen en pestlijders. Sinds 2005 is in het voormalige Dolhuys het museum van de psychiatrie met de naam 'Het Dolhuys' gevestigd.

 

Een belangrijke bezienswaardigheid zijn de cellen voor de dollen (uit de 16e eeuw), die nog volledig intact zijn.

Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie, is een initiatief van zeven psychiatrische ziekenhuizen: GGZ Noord-HollandNoord, Mentrum, De Meren, Buitenamstel, GGZ Dijk en Duin, De Geestgronden en Rivierduinen. Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling spullen maar om ervaringen en meningen. Het Dolhuys wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms uiterst dun is. Het Dolhuys geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende exposities. Bezoekers kunnen zichzelf testen: 'Hoe normaal ben jij?'. In 2005 won het museum de Nederlandse Design Prijs in de categorie ‘Exhibiton & Experience Design’. In 2007 kreeg het een eervolle vermelding bij The European Museum of the Year Award.

Koop je ticket via het VVV kantoor of de VVV Haarlem webshop met korting! 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur


Andere Rubrieken:
 Musea